Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa tarta na kruchym spodzie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 336
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 51
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 103
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 336
Składniki
Mąkę posiekaj z zimny masłem, dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut. Dynię pokrój w plastry, sparz w osolonym wrzątku, osącz.
Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim tortownicę, formując dość wysoki brzeg. Zapiecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Na podpieczone ciasto wykładaj na przemian plastry dyni i boczku. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz razem ok. 30 min w 180 st. Przed podaniem tartę udekoruj świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano.
czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety