Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duszona wątróbka"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 45
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 89
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 274
Składniki
Wątróbkę wieprzową umyj starannie pod bieżącą wodą, oczyść z błonek, pokrój na niewielkie kawałki, a następnie włóż do miseczki i zalej szklanką mleka.
W tym czasie oczyść i opłucz por, odetnij końcówki. Pokrój warzywo w grubsze krążki. Boczniaki oczyść, umyj, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w szerokie paski. Boczniaki oprósz solą, pieprzem i mąką.
Na patelni rozgrzej olej. Wątróbkę wyjmij z mlecznej zalewy, wysusz na papierowym ręczniku, oprósz mąką (nie sól!). Smaż na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, następnie dodaj pora i boczniaki. Smaż jeszcze chwilę na dużym ogniu. Potem zmniejsz płomień i podlej zawartość patelni kilkoma łyżkami wody.
Wątróbkę z dodatkami posyp suszonym cząbrem, tymiankiem i majerankiem. Duś około 10 minut uważając, by woda nie odparowała, a danie się nie przypaliło (w razie potrzeby dolewaj wody).
Kaszę opłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 4 szklankami wody. Gotuj z dodatkiem masła i szczypty soli do miękkości (około 20 minut). Miękką wątróbkę posól i popieprz. Danie podawaj na stół razem z kaszą. Jeśli chcesz, ozdób świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety