Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pierożki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 148
Składniki
czas ok. 120 min; porcja – 410 kcal, cena 2,30 zł
Nawet do zwykłego ciasta na gotowane w wodzie pierogi warto dodać trochę drożdży (bezpośrednio do składników na stolnicy). Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo pulchne, a pierożki podczas gotowania delikatnie urosną. By były miękkie i dobrze się lepiły, do mąki koniecznie dodaj gorąca wodę.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, zalej dwoma szklankami osolonej wody, ugotuj do miękkości (ok. 20 minut), odstaw. Śliwki zalej wrzątkiem, pozostaw do namoczenia. Twaróg rozdrobnij, cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż cebulę. Dodaj do ugotowanej kaszy razem z twarogiem. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj osączone, posiekane śliwki. Starannie wymieszaj.
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, rozetrzyj i odstaw, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlej mleko i śmietanę, dodaj żółtko i szczyptę soli, wymieszaj. Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże, wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny, a potem cienko rozwałkuj.
Szklanką wykrawaj kółka. Nakładaj farsz, formuj pierogi. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 20 min w 200 st.Źródło: Świat kobiety