Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drobiowe sakiewki"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 298
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 518
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 298
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 147
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 518
Składniki
Na stolnicę wysyp 10 dag przesianej mąki. Dodaj szczyptę soli. Na środku zrób wgłębienie. Wlej do niego 6 łyżek wody wymieszanej z łyżką oleju. najpierw zarób nożem, a następnie rękami wyrób gładkie ciasto.
Stolnicę oprósz pozostałą mąką. Rozwałkuj wyrobione ciasto na cienki płat. Za pomocą szklanki lub dużego kieliszka wykrawaj krążki.
Mięso kurczaka op łucz, oczyść, a potem pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Podsmaż mięso. Dodaj szpinak. Oprósz solą oraz pieprzem, podlej odrobiną wody. Duś około 5 minut. Dopraw do smaku sosem sojowym.
Przygotowane nadzienie porozkładaj na krążkach ciasta. Uformuj sakiewki. Kilka łodyg szczypiorku zblanszuj we wrzątku.
Obwiąż przygotowane sakiewki. Gotuj na parze (np. na ułożonym na garnku sicie) ok. 5 minut. Posyp zrumienioną na oleju bułką tartą i udekoruj jabłkami.
czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety