Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie kotleciki zrobię jeszcze nie raz na obiad, bo okazały się bardzo pyszne! Domownicy stwierdzili, że jest to świetna imprezowa przekąska z dodatkiem oczywiście sosu czosnkowego.
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Składniki
Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.
W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.
Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor. Podawałam z ziemniakami i sałatką.
Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami