Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2015
Propozycja na delikatne roladki z dorsza wypełnione świeżą bazylią i jabłkiem, które nadaje rybie soczystości i delikatnej słodkości. Całość otulona kremowym sosem z kawałkami marchewki.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Marchewki obieramy, kroimy w małą kosteczkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tylko na tyle, aby przykryć wszystkie kawałki. Marchewki gotujemy al dente, a wodę dosalamy i dosładzamy do smaku cukrem brzozowym.
1/3 część ugotowanej marchewki przekładamy do naczynia, dolewamy wodę z gotowania oraz dodajemy łyżkę masła - wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy. Powstały sos ponownie dolewamy do garnka, w której znajdują się pozostałe kawałki marchewki i zagotowujemy.
Filet z dorsza pozbawiamy ości i skóry, dzielimy na pół i oprószamy z obu stron solą morską oraz z jednej strony (środkiem przyszłej rolady) białym pieprzem.
Na każdy kawałek układamy świeże listki bazylii oraz kawałki jabłka.
Roladki zawijamy (od strony węższej części), spinamy wykałaczkami, owijamy w folię aluminiową (tzw. papiloty), na której układamy kawałek masła i gotujemy na parze około 15 do 20 minut. * każdą roladkę możemy dodatkowo owinąć cienkim plastrem marchewki.
Gotowe roladki podajemy z sosem marchewkowym.
Życzę smacznego! :)