Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dorsz pod pierzynką z porów"
Mając sporo pysznych i słodkich truskawek, postanowiłam przygotować coś a’la...
Odsłon: 42
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie wiesz na co, proponujemy...
Odsłon: 38
Soczyste mięsne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta...
Odsłon: 38
Kotlety mechanika to pyszne, sycące i zaskakujące danie. Dwa proste dodatki:...
Odsłon: 79
Mając sporo pysznych i słodkich truskawek, postanowiłam przygotować coś a’la...
Odsłon: 42
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie wiesz na co, proponujemy...
Odsłon: 38
Soczyste mięsne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta...
Odsłon: 38
Kotlety mechanika to pyszne, sycące i zaskakujące danie. Dwa proste dodatki:...
Odsłon: 79
Składniki
Filety umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Z porów usuń wierzchnie liście, przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć pory, duś na średnim ogniu aż zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do rondelka włóż 2 łyżki masła, roztop. Powoli wsypuj mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie było grudek. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim filety z dorsza a na nich rozłóż uduszone pory. Całość polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z rybą, piecz 20-25 min. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Aby potrawa była mniej kaloryczna rybę rozłóż na kawałkach folii aluminiowej i przykryj uduszonymi porami. Zawiń i piecz w piekarniku.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie