Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dorsz po włosku"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 62
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1677
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 62
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7155
Polecam.
Odsłon: 1677
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Czerstwe pełnoziarniste bułki zetrzeć na tarce. Orzechy włoskie posiekać. Rozmaryn i natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Patelnię zdjąć z ognia i do rozpuszczonego masła wsypać bułkę tartą, posiekane orzechy włoskie, dodać sok i skórkę z 1 cytryny oraz połowę posiekanego rozmarynu i natki pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Płaty oczyszczonego i posolonego dorsza ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na rybę wyłożyć masę orzechową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać około 25 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wymieszać ze skórką z cytryny, sokiem z drugiej cytryny, pozostałym rozmarynem i natką pietruszki oraz drobno posiekaną papryczką chili. Polać oliwą i wymieszać. Mieszanką skropić upieczonego dorsza. Serwować na liściach karbowanej sałaty.
ok. 45 minut.Źródło: Życie na gorąco