Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniecznie wypróbujcie to danie. Przepis pochodzi z 423 odcinka programu "Ewa gotuje".
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 32
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3885
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 438
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2298
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 32
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3885
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 438
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2298
Składniki
Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania. Dorzucić pokrojoną szalotkę i groszek cukrowy.
Wodę i wino wlać do garnka, przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zagotować. Gorącą zaprawą zalać dorsza z warzywami. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C.
Jajka wybić do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Roztrzepać. Podgrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać kurkumę, łyżkę masła i trochę mleka. Ugnieść. Posypać pokrojonym koperkiem.
Dorsza podawać od razu po wyjęciu z piekarnika – z sosem, ziemniaczanym purée i ugotowanym kalafiorem romanesco.