Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje poszukiwania smacznych pierogów z mięsem w sklepach zakończyły się niepowodzeniem (natomiast pierogi ruskie udało się znaleźć). Dlatego właśnie wrzucam przepis na prawdziwe domowe pierożki z mięsem :-) Wiadomo, że przy pierogach jest trochę roboty, ale warto! Jeśli zostanie więcej farszu, można go lekko podsmażyć na maśle i zrobić kanapeczki na ciepło (mniam mniam ;-))
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 852
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 852
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Składniki
Farsz mięsny: Obrać cebulę, posiekać i zeszklić na maśle. Następnie dodać mięso mielone. Podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Ostudzić, zmielić i wymieszać z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.
Ciasto: Do garnka z gorącą wodą dodać masło, podgrzewać i mieszać aż masło się całkowicie roztopi. Wysypać mąkę na stolnicę i dodawać wodę gorącą, ciągle wyrabiając ciasto (najpierw można mieszać mąkę z wodą za pomocą noża). Dobrze wyrobić ciasto.
Jeśli farsz już jest gotowy i ostudzony (ale nie z lodówki) rozwałkować ciasto i wykrajać za pomocą szklanki lub kieliszka krążki. W czasie wałkowania pozostałą część ciasta przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby się nie zeschło. Nakładać farsz i lepić pierogi (najlepiej brzegi pierogów skleić dwa lub trzy razy, żeby mieć pewność, że się nie rozkleją w czasie gotowania).
Pierogi są gotowe – można je od razu ugotować w osolonej wodzie lub zamrozić surowe (posypać tackę mąką, żeby pierogi się do niej nie przykleiły, ułożyć pierogi i włożyć tackę do zamrażalnika, po zamrożeniu pakować pierogi do woreczków). Smacznego!