Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa pizza z smacznym sosem , kukurydzą, kolorową papryką i serem feta.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 61
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1185
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 282
Składniki
Ciasto: drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 20 min. w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie sprężyste , formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. do wyrośnięcia. W czasie oczekiwania aż ciasto wyrośnie przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu do czasu aż sok z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym i układamy pokrojone w kostkę kolorowe papryki.
Na wierzchu rozkruszamy ser feta i wysypujemy odsączoną kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. i pieczemy ok. 25 min.