Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne danie z kuchni żydowskiej. Przygotowanie nie jest trudne. Długi jest natomiast okres oczekiwania na efekt finalny. Jednak smak i aromat tej potrawy to wynagrodzi. Poza tym jest to dobre danie na niedzielę, gdyż można przygotować je w sobotę.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1941
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 356
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 92
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 195
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1941
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 356
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 92
Składniki
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia na całą noc. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą. Cebulę pokrojoną w plasterki i ząbki czosnku zeszklić na oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wołowinę, pokrojoną w kostkę, obsmażyć na tej samej patelni z resztkami tłuszczu. Przełożyć na cebulę. Posypać solą i pieprzem, a potem to samo robić po każdej kolejnej warstwie. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić. Wyłożyć na wołowinę. Dorzucić ziele angielskie i listki laurowe. Kolejna warstwa to odsączona z wody fasola. Na wierzch przepłukana kasza. Do zapełnionego naczynia nalać wody nieco powyżej ostatniej warstwy. Naczynie przykryć pokrywą. Dać do piekarnika na 180 st. C na około 4 godziny. Ja jeszcze dodałam dwie godziny, a temperaturę zmniejszyłam do 120 st. C. Dania nie należy mieszać w czasie gotowania. Ewentualnie uzupełnić nieco w wodę. Ja tego nie musiałam robić. W trakcie gotowania czulent powinien wchłonąć całą wodę.