Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czosnkowo-ziołowe kąski z kurczaka po grecku"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 217
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 217
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Kurczaka umyj, osusz. Tuszkę podziel na porcje. Czosnek obierz. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Zrumień na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tłuszcz ze smażenia włóż ząbki czosnku. Lekko je podsmaż. Uważaj, aby ich nie przypalić, bo staną się gorzkie i popsują smak potrawy.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek. Pokrojone ziemniaki wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem oraz oliwkami. Posyp solą i pieprzem. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki.
W żaroodpornej formie ułóż mięso oraz pozostałe . Całość obficie skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 50–60 minut. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.Źródło: Naj