Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanie, obiad lub kolację - czekoladowy naleśnik według Mateusza Gesslera umili każdą z tych chwil. Z dodatkiem puszystego kremu mascarpone i wyjątkowo pysznych truskawek to prawdziwe niebo w gębie. Przepis pochodzi z 16. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”. Źródło: TV4/ „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, odcinek 16 Fot. Wojciech Olkusnik/East News | Fot. 123RF/Picsel/AI [zdjęcie ilustracyjne]
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 116
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 116
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Składniki
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na patelnie wylewamy tyle ciasta, aby uzyskać pożądaną grubość naleśnika (powinno być to około 1 małej chochelki). Naleśniki smażymy z obu stron na suchej patelni.
W czasie, gdy naleśniki będą stygnąć, przygotowujemy krem mascarpone: śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy (za pomocą rózgi) z serkiem mascarpone. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy i cukier. Całość delikatnie mieszamy.
Sos truskawkowy: Do blendera wrzucamy obrane z szypułek truskawki i miksujemy. Dodajemy trochę soku z pomarańczy. Musimy pamiętać, żeby dodać tyle soku, aby ten nie rozcieńczył nam za bardzo sosu.
Anielskie włosy: na suchej, rozgrzanej patelni wysypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i uzyska złoty kolor. Tak powstały karmel nabieramy na łyżkę i przechylamy ją nad drugą łyżką tworząc cieniutkie nitki. Anielskie włosy formujemy w kulkę i kładziemy na naleśnikach.