Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrusowa tarta"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 112
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 358
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 112
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 358
Składniki
Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondla wlej pozostałą wodę, sok cytrynowy (lub limonkowy) i pomarańczowy. Dodaj cukier, skórki z cytryn (lub limonek), zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej wodę z mąką i gotuj aż całość zgęstnieje. Gdy masa przestygnie, dodaj jajka, żółtka i małe porcje masła, cały czas ucierając mikserem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temp. 180°C. Następnie usuń papier, piecz jeszcze 5 minut. Przestudź. Na spód wylej krem cytrynowy.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15 minut. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na przestudzone ciasto. Włóż do lodówki.Źródło: Świat i Ludzie