Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam was serdecznie w środku tygodnia jak się prezentuje dzisiaj wasze menu obiadowe u nas właśnie były ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone w piekarniku. Bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem ponieważ mięso wyszło super smaczne.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1058
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je i oczyścić lekko osuszyć następnie każdą ćwiartkę ponacinać od strony skóry. Posypać wszystkimi przyprawami wlać olej i dokładnie za pomocą rąk po nacierać tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso ćwiartek odstawić na godzinę do dwóch aby mięso przegryzło się z przyprawami.
Gdy ćwiartki w przyprawach odstały już swój czas wszystkie przełożyć na blaszkę, oczywiście również polać je płynem który powstał w czasie gdy ćwiartki stały w przyprawach. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na dwieście stopni i piec 1,5 godziny, ćwiartki przekręcić w czasie pieczenia czyli po godzinie pieczenia na drugą stronę czyli częścią bez skóry w górę a przed końcem pieczenia czyli z 15 minut przed końcem odwrócić skórą ku górze aby skórka ładnie się podpiekła, oczywiście wszystko jest zależne od piekarnika.
Upieczone jeszcze gorące ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem z pieczonego mięsa oraz jako surówka sałata masłowa na słodko - kwaśno ze śmietaną. Kurczak wyszedł tak smaczny że rodzince aż dech zaparło z wierzchu mocno chrupiący a w środku wilgotny i kruchy nie suchy.