Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Curry z wołowiną i grzybami shiitake"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 824
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 824
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 90
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 523
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Od grzybów shiitake poodcinać nóżki. Kapelusze pokroić na połówki albo na duże kawałki. Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Brokuły włożyć na 3 minuty do wrzącej posolonej wody, wyjąć, przestudzić, polewając zimną wodą, osączyć.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Porcjami kłaść mięso, krótko podsmażyć, wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać następne 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim marchewkę. Podlać ją bulionem i mleczkiem kokosowym. Wymieszać z żółtą pastą curry. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Ryż (biały lub basmati o lekko orzechowym aromacie) wsypać na posolony wrzątek, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Do składników w woku dołożyć wołowinę, grzyby shiitake, brokuły i połowę kolendry. Potrawę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz miodem. Gotowe curry podawać z ryżem. Udekorować kolendrą.Źródło: Życie na gorąco