Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robi się ją dość szybko, łatwo, i zawsze wszystkim smakuje. Cukinia w takim wydaniu często gości u mnie w domu na obiad. Jest wypełniona pysznym farszem z czosnkiem, cebulką, mięsem mielonym, ryżem, marchewką.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 19
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 62
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 116
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 19
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 62
Składniki
Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki.
Mięso mielimy. Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut. Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek.
Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Po tym czasie cukinia jest mięciutka.