Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coq au vin („kogut w winie”) to jedno z dań narodowych Francji. Jak sama nazwa wskazuje, mięso koguta jest głównym składnikiem klasycznych przepisów. Ponieważ ciężko go dostać, polecam dobrego wiejskiego kurczaka. Wino jest również ważnym składnikiem, we Francji różne odmiany Coq au Vin różnią się w zależności od rodzaju użytego wina – ogólnie ważne jest, aby było to dobre francuskie wino. Jesli z jakiegoś powodu chcemy zrezygnować z wina, możemy je zastapić sokiem z czerwonych winogron. Smakuje równie dobrze. Ważną częścią francuskiego przepisu jest marynowanie mięsa z warzywami i przyprawami w winie przez całą noc. Ponieważ tym razem zdecydowałam się spontanicznie na to danie, mięso nie było marynowane, za to dochodziło w piekarniku – idealna alternatywa dla duszenia.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 180° C. Kurczaka umyc, osuszyc i pokroic na 10-12 w miare równych kawalków. Dolna czesc korpusu wykorzystac na bulion lub dodac do naczynia z kawalkami miesa. Obrac drobno szalotki, boczek pokroic w paski i sprasowac czosnek. W naczyniu zaroodpornym rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek. Dodac kawalki kurczaka i energicznie smazyc ze wszystkich stron. Nastepnie dodac szalotki i boczek i smazyc przez chwile.
Seler i marchewke zwiazac razem z liscmi laurowymi, tymiankiem i pietruszka. Wczesniej odlozyc kilka galazek natki pietruszki. Do miesa dodac bukiet warzywno-ziolowy, imbir i czosnek a nastepnie zalac winem i (najlepiej domowym) bulionem. Przykryc garnek i piec kurczaka w piekarniku przez co najmniej 1 godzine az mieso bedzie odchodzilo od kosci.
Tuż przed koncem gieczenia pokroic pieczarki, podsmazyc je na klarowanym masle i lekko posolic. Kto lubi geste sosy, moze zagescic sos mieszanka masla i maki (w tych samych proporcjach) Na koniec dodac do kurczaka pieczarki i doprawic danie sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Pozostala natke pietruszki umyc, osuszyc, posiekac bardzo drobno i dodac do dania.
Klasycznie danie podaje sie z chrupiaca bagietka lub podmazona kromka chleba i z winem, które jest w potrawie. Kto lubi bardziej tradycyjnie, moze podac z ziemniaczanym puree.