Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący falafel"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 24
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5477
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 24
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5477
Składniki
Ciecierzycę włóż do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, gdy ziarna napęcznieją i wchłoną cały płyn, zmiksuj je.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i pokrój bardzo drobno. Umyte papryczki chili osusz papierowym ręcznikiem, pozbaw nasionek, a potem posiekaj.
Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz, oderwij listki z gałązek, posiekaj. Przełóż do naczynia miksera. Dodaj przygotowaną wcześniej cebulę oraz czosnek, 2 łyżeczki kuminu i sporą szczyptę mielonej kolendry. Całość starannie zmiksuj, dodaj do masy z ciecierzycy.
Wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Odstaw na kilkanaście minut. Następnie formuj z masy niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego).
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami wrzucaj przygotowane kuleczki. Smaż na złoty kolor. Gotowe kuleczki wyjmuj łyżką cedzakową na wyłożoną pergaminem lub ręcznikami papierowymi tackę, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwuj np. z sosem czosnkowym.
Po tym czasie dodaj fasolę typu jaś oraz osączoną z zalewy i przepłukaną na sicie czerwoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe danie dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
Porcja 1,40 zł.Źródło: Świat kobiety