Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik z żółtych pomidorów"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 36
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 82
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 131
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 36
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 82
Składniki
Pomidory sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój miąższ na kawałki, usuwając nasiona.
Papryki umyj, osusz, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Warzywa zmiksuj, dopraw octem winnym, oliwą, solą, pieprzem, curry, odrobiną cukru, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Chłodnik wstaw do lodówki na ponad godzinę. Przed podaniem wlej do szklanek warstwę pomidorowo-paprykową, następnie ostrożnie nałóż gęsty jogurt naturalny, a na warstwę jogurtu wlej ponownie krem z warzyw. Wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Chłodnik możesz dodatkowo posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
<strong>Czas: 20 minut + chłodzenie; liczba porcji: 4-5.</strong>Źródło: Świat kobiety