Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik z owoców jagodowych"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3144
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 247
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3144
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 247
Składniki
Do najpopularniejszych owoców jagodowych należą: truskawki, maliny, porzeczki czerwone, czarne i białe, poziomki, jeżyny, agrest, borówki, aronia, czarny bez i oczywiście jagody.
Owoce przebieramy, myjemy, osuszamy. Szklankę najładniejszych odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce miksujemy z cukrem pudrem (ilość cukru zależy od naszych indywidualnych upodobań).
Jogurt i śmietanę mocno oziębiamy w lodówce, a potem razem miksujemy. Dorzucamy całą porcję zmiksowanych owoców i mieszamy.
Chłodnik przelewamy do miseczek, dokładamy odłożone owoce (większe kroimy na cząstki, mniejsze zostawiamy w całości) i podajemy.
Zupę podajmy np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Źródło: Rewia