Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik z botwiny, z plasterkami rzodkiewki i kawałkami mięsa"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 916
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 27
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 916
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
20 minut • 6 porcji • 130 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Oczyść botwinę, dokładnie opłucz i pokrój. Zalej wrzącą wodą, ugotuj.
Oczyść rzodkiewki i pokrój w plasterki. Ogórki obierz, umyj, rozkrój wzdłuż na połówki, wydrąż pestki. Miąższ pokrój w cienkie paseczki lub w słupki.
Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, roztrzep trzepaczką. Dodaj wystudzoną i osączoną botwinkę, ogórki i rzodkiewkę. Do każdej porcji dodaj kilka kawałków mięsa oraz posiekane szczypiorek i koperek.
Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z buraków.
Odstaw w chłodne miejsce, żeby przegryzły się smaki. Podawaj posypany świeżym koperkiem.
Do chłodnika możesz podać młode ziemniaczki lub cząstki jajka na twardo. Świetnie też będzie smakował z rumianym jajkiem sadzonym!Źródło: Olivia