Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chłodnik jabłkowo-selerowy"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 101
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 101
Składniki
Seler obierz, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę. Jabłka umyj, osusz i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz, drobno posiekaj.
Na patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj seler oraz jabłka. Smaż na niezbyt dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając około 10 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać a seler stanie się miękki. Tuż przed końcem smażenia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Bulion wlej do garnka i podgrzej. Dodaj zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Na koniec do zupy dodaj słodką paprykę, gałkę muszkatołową i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją blenderem lub przetrzyj przez sito. Wlej śmietankę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem wyjmij chłodnik z lodówki i przelej do miseczek. Posyp pokrojonymi w kostkę morelami albo pomarańczami.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie