Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cepeliny to potrawa pochodząca z Podlasia, popularna jest także jako kartacze na Mazurach i Suwalszczyźnie. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, patelnia,
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 29
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 245
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1688
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 121
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 29
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 245
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1688
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 121
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cebula i skwarki się zarumienią. Kartacze: 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 3 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaki i pulpę razem mieszamy, solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej w razie potrzeby. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki, które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki. Każdą kulę spłaszczamy na placek i kładziemy na środek kulkę z mięsa, formujemy cepeliny. W większym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo cepeliny. Gotujemy około 15 minut od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię wody. Ugotowane cepeliny wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Bardzo smaczne są również na drugi dzień, podsmażane. Smacznego!!!