Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cannelloni z ricottą"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 300
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5009
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 300
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 5009
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 840 kcal, cena 3,90 zł
Mielone mięso przełóż do miski, wsyp bułkę tartą i wbij dwa jajka. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą suszonych ziół (np. oregano).
Makaron cannelloni wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj na półtwardo (wg przepisu podanego na opakowaniu). Wyjmij, osącz. Do każdej rurki nałóż porcję mięsa.
Cebulę oraz ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Marchewkę oczyść, opłucz i osusz, pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa, przesmaż na złoty kolor. Dodaj zmiksowane pomidory z pu szki wraz z zalewą. Duś około 30 minut, dopraw solą i pieprzem.
Cannelloni ułóż w naczyniu do zapiekania, polej sosem. Na wierzchu rozłóż ricottę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Aby ułatwić sobie napełnianie obgotowanych lub surowych rurek cannelloni, przygotowaną wcześniej masę mięsną (lub inną) nałóż do szprycy cukierniczej lub rękawa foliowego (ewentualnie do zwykłej torebki foliowej z odciętym rogiem). Dzięki temu znacznie skrócisz ten etap przygotowania dania.Źródło: Świat kobiety