Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczkowa tarta z kozim serem"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6669
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 33
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 131
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6669
Składniki
Buraki wyszoruj, gotuj ok. 80 minut w łupinkach albo upiecz w piekarniku. Wystudź, obierz i pokrój.
Przygotuj ciasto: orzechy wymieszaj z mąką, masłem pokrojonym na kawałeczki, żółtkiem i ew. 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Przygotuj farsz: cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebule i duś 20 minut pod przykryciem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 min, aż się zrumieni.
Cebule posyp tymiankiem, dolej ocet balsamiczny, duś dalej 5 minut. Potem dodaj miód i buraki. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na kruchy spód. Posyp porwanym na kawałeczki kozim serem. Zapiekaj 5 minut. Przed podaniem posyp groszkiem.Źródło: Naj