Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczki w cykorii"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 203
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 203
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym cebulę. Poszatkuj ją drobno, włóż do miski. Jabłko umyj, obierz ze skórki. Podziel na cząstki, pozbaw gniazd nasiennych, a potem zetrzyj na tarce lub posiekaj.
Ostudzone buraki pokrój w kostkę. Wymieszaj z jabłkiem i cebulą. Dodaj majonez oraz śmietanę. Sałatkę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Odstaw do lodówki.
Cykorie opłucz starannie, oczyść z wierzchnich liści, odetnij piętki. Podziel na większe listki. Powstałe łódeczki układaj na półmisku, napełniaj przygotowaną sałatką buraczaną. Dekoruj szczypiorkiem.
Czas ok. 80 min; porcja - 190 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety