Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulion wołowy"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Mięso oczyść z błonek, opłucz. Włóż do miski, zalej czerwonym winem. Oczyść marchewki oraz pietruszki, pokrój je w cienkie paseczki. Dodaj do mięsa razem z obraną i pokrojoną w krążki cebulą, ziołami, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Odstaw na godzinę.
Po tym czasie zlej wino. Mięso wyjmij, osusz. Boczek pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, przesmaż na rumiano. Dodaj mięso, obsmaż z każdej strony. Zalej 4 szklankami wody i winem z marynaty. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 3 godziny. W razie potrzeby, dolej wody.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je i pokrój na kawałki. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przygotowane wcześniej warzywa. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę udekoruj szczypiorkiem, podawaj z mięsem.
Czas ok. 240 min; porcja – 300 kcal, cena 4,40 zł.
Kolor zupy wzmocnisz, doprawiając ją curry lub bezwonną kurkumą.Źródło: Świat kobiety