Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bulion koperkowy"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27467
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 161
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27467
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 161
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1200
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, by nie ściemniały. Marchewki oraz pietruszkę oczyść starannie. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.
Oczyszczone warzywa wrzuć do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 30 minut. Gdy warzywa będą już zupełnie miękkie, a bulion aromatyczny, wrzuć ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Śmietanę rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.
Koperek umyj, osusz, oderwij piórka z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zupa nabrała aromatu. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 250 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety