Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z czasów PRL-u w nowoczesnej formie. Bryzol z polędwicy wołowej z pieczarkami, cebulą, młodymi warzywami pieczonymi i chrustem ziemniaczanym. Przepis pochodzi z 18. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1074
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik na 240 C, góra-dół, termo obieg. Oczyszczamy druciakiem młode warzywa i następnie kroimy je na ćwiartki. Wkładamy na blachę z papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą oraz miodem, żeby warzywa w trakcie pieczenia się skarmelizowały.
Cebulę kroimy w piórka i przysmażany na oleju rzepakowym, dodajemy czosnek, tymianek i oczyszczone pieczarki. Przyprawiamy. Jak się zarumienią odstawiamy.
Rozklepujemy polędwicę wołową na cienko. Jedną stronę smarujemy musztardą, przyprawiamy solą i pieprzem. Składamy mięso, które następnie otaczamy mąką i smażymy kotlet na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (1,5 minuty z każdej strony).
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy do temperatury 175-180 C. Kroimy ziemniaki w skórce na bardzo cienki chrust i na rozgrzanym oleju smażymy na złoto. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.