Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Jedną z najbardziej znanych są bryndzové halušky - ziemniaczane kluski podane z bryndzą i boczkiem.
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 703
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 217
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 158
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 543
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 703
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 217
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 158
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 543
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób dosyć twarde ciasto.
Uformuj malutkie kluseczki wielkości małego palca, lub zastosuj mój patent ze szprycą cukierniczą. Wymaga to trochę siły, bo cisto jest gęste. Najlepiej zrobić to za pomocą "kluskownicy", ale takowej nie posiadam :-(. Tak czy owak kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. minuty i wyciągaj.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. W misce rozkrusz bryndzę, dodaj gorące wyciągnięte kluski...
Dolej trochę tłuszczu spod boczku i dokładnie wymieszaj, aż bryndza się rozpuści i stworzy coś w rodzaju sosu. Podawaj posypane skwarkami z boczku.