Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Brukselka w śmietanie"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 60
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 52
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 60
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 56
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź, a potem obierz i pokrój w plasterki.
Brukselkę opłucz, oczyść, ugotuj do miękkości w małej ilości wody z solą (ok. 20 minut). Gdy warzywo będzie już miękkie odlej wywar, pozostawiając 3-4 łyżki wody. Dodaj śmietanę, wkrusz ser.
Wymieszaj całość z kilkoma gałązkami posiekanych ziół. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś razem 3-5 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki ziemniaków, oprósz solą. Smaż na złoty kolor, mieszając. Rozłóż na talerze. Dodaj brukselkę z sosem oraz po kilka plasterków szynki.
czas ok. 50 min; porcja – 380 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety