Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brokuły zapiekane z łososiem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1654
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 57
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7151
Polecam.
Odsłon: 1654
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
marynaty mieszamy. Umytego łososia nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Brokuły (sam kwiat, bez łodyżek) dzielimy na większe różyczki, myjemy. Wrzucamy do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy.
Łososia kroimy w większą kostkę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy w nim na przemian warstwy ryby i brokułów. Posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy jogurtem. Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
W tym czasie mieszamy sosu. Przelewamy do oddzielnego naczynia, podajemy do zapiekanki posypanej np. siekaną pietruszką.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 3,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 288 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia