Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Botwinka w słoikach pachnąca koperkiem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24400
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24400
Składniki
Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego polecana jest m.in. w czasie przeziębienia. Poza tym pobudza apetyt i działa uspokajająco. Przepis przysłała Katarzyna Sztandera z Rzeszowa
Młode buraczki dokładnie oczyść razem z liśćmi i łodyżkami. Buraczki pokrój na plasterki, liście na kawałki. Koperek umyj, osusz, posiekaj.
Do rondla wlej ok. półtora litra wody, wsyp sól i kwasek cytryno wy. Zagotuj. Gorącą zalewą zalej buraczki, odstaw na 5 min.
Buraczkami i zalewą napełnij słoiki. Pasteryzuj 15 minut.
Czas przygotowania 45 min, ilość słoików po 250 ml 8, cena za słoik 0,80 zł.
Kto lubi, do słoików może dodać po pół ząbka czosnku. Świetnym pomysłem jest też mieszanka botwinki ze szczawiem. Wtedy proporcje powinny wynosić: na 1 kg botwinki, pół kg szczawiu.Źródło: Chwila dla Ciebie