Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Botwinka po litewsku"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, listki z łodygami drobno siekamy.
Do gotującego się wywaru z warzyw wrzucamy botwinkę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, wlewamy sok z cytryny, gotujemy 15 minut. Odstawiamy do ochłodzenia.
Ogórki kroimy, koperek siekamy, wrzucamy do zupy. Na koniec mieszamy zupę z koncentratem buraczanym i śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Do chłodnika litewskiego można dodać rozdrobnione, gotowane chude mięso np. cielęce lub drobiowe albo pokrojoną w słupki szynkę wieprzową.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 2,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 138 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 13 g.Źródło: Rewia