Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Boczniaki i pomidory"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 105
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 376
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 77
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 105
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 376
Składniki
ok. 45 minut
Boczniaki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać osolonym wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, wystudzić. Sałatę dokładnie umyć, często zmieniając wodę, osuszyć, usunąć podgniłe listki, porwać (nie kroić!) na małe kawałki.
Żółte pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: 3 łyżki zalewy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem kolorowym. Na półmisku rozłożyć sałatę i pomidory.
Jajka rozbić, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Boczniaki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie, osączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do sałatki, polać sosem, posypać siekaną natką.Źródło: Twoje Imperium