Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Boczek pieczony w piwie"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5852
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 56
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5852
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 56
Składniki
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc).
Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i piec pod przykryciem w 200oC ok. godziny, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15-20 minut.
Pieczony boczek doskonale smakuje również na zimno, podany na kanapkach, najlepiej z chrzanem.
ok. 85 minutŹródło: Twoje Imperium