Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Boczek duszony z morelami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 61
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1012
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 146
Składniki
Morele zalać przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstawić (pod przykryciem) na noc. Jarmuż przebrać, opłukać. Gotować chwilę we wrzątku, wyjąć, przelać na sitku zimną wodą i odstawić (ewentualnie liście porwać na mniejsze kawałki).
Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Boczek szybko zrumienić ze wszystkich stron w garnku bez tłuszczu. Do boczku dołożyć jarmuż i połowę cebuli. Zalać bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Morele odcedzić na sicie, dodać do składników w garnku około 15 minut przed końcem gotowania.
Pozostałą cebulę zeszklić na maśle. Boczek wyjąć z garnka, jarmuż przyprawić solą, białym pieprzem i musztardą. Mięso pokroić w plastry i wraz z podsmażoną cebulą ponownie włożyć do garnka z jarmużem. Mocno całość podgrzać. Posypać grubo utłuczonym kolorowym pieprzem.Źródło: Życie na gorąco