Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczął się sezon na bób. Teraz bób jest taki, jak lubię najbardziej. Młody - później, gdy bardziej dojrzewa robi się bardziej mączysty. Ja wolę wersję bobu w jego młodym wydaniu. W ogóle bób bardzo lubię, dlatego co rusz wymyślam z nim jakieś dania. Dziś wersja na obiad lub na kolację. Sycąca, mimo, że składająca się głównie z warzyw. Bób, młoda fasolka szparagowa, brokuł i młode ziemniaki, a to wszystko okraszone boczkiem i zapieczone pod serową pierzynką.
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1369
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1369
Składniki
Bób, ziemniaki, fasolkę szparagową ( pociętą na krótsze kawałki ) i brokuła gotujemy w osolonej wodzie ( osobno ). Warzywa można ugotować w różnych porach, bo i tak będą się grzały w piekarniku.
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki
Ziemniaki kroimy na pół, a jak są większe to na ćwiartki i opiekamy na patelni z boczkiem
Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
Bób, podzielony na różyczki brokuł, fasolkę szparagową i opieczone ziemniaki ze skwarkami z boczku mieszamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy startym serem żółtym. Całość oprószamy mieloną papryką
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy, aż ser się roztopi, lub jeśli ktoś woli, aż nieco się przyrumieni
Podajemy jako danie obiadowe