Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bliny gryczane - przysmak kuchni litewskiej"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1134
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6501
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1134
Składniki
Przepis przysłała Sandra Siebert z Lubonia
Obydwie mąki przesiej. Dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe (nie gorące!) mleko, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
Żółtka utrzyj z miękkim masłem. Białka ubij na sztywno z solą. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodaj masę żółtkową, wymieszaj. Dodaj białka, delikatnie połącz. Ciasto przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 20 min.
Olej rozgrzej na patelni. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, usmaż na złoty kolor z obu stron. Bliny osącz z nadmiar tłuszczu. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany oraz proponowanymi dodatkami.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 4, cena za porcję 2 zł
Bliny można przygotować tylko z mąki gryczanej (jeśli jej nie masz, kaszę gryczaną niepaloną bardzo drobno zmiel w młynku do kawy), ale mają wtedy bardziej zdecydowany smak. Polecam też smażenie blin na sklarowany maśle.Źródło: Chwila dla Ciebie