Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt to znakomita baza do smakowitych wypieków. Stwarza nieskończenie wiele możliwości. Biszkoptowe blaty można przełożyć kremem, masą twarogową, galaretką, owocowym musem… Można też wyczarować rozmaite rodzaje biszkoptów – waniliowy, kakaowy, orzechowy, a jeśli ktoś ma życzenie – szpinakowy! To wdzięczne ciasto można przy tym z łatwością barwić na różne kolory, dzięki czemu powstają z niego naprawdę efektowne desery. W efekcie wybór przepisów na biszkopt może przyprawić o zawrót głowy osobę, która nigdy wcześniej nie próbowała go upiec. Wariantów jest naprawdę mnóstwo, nawet jeśli chodzi o najbardziej podstawowy, jasny biszkopt do urodzinowego tortu. Jeśli właśnie stoisz przed wyżej opisanym dylematem, skorzystaj z najprostszej, niezawodnej receptury na biszkopt.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na puszystą masę z użyciem miksera na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do białek cukier. Gdy masa stanie się gładka i lśniąca, dodaj do niej po jednym żółtku (nie przerywając ubijania).
Obie mąki partiami przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją szpatułką (tylko do połączenia składników.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Niczym jej nie natłuszczaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia. Wówczas przekrój go na 3-4 blaty i przełóż dowolnie wybraną masą. Możesz go także otynkować i ozdobić.