Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigos z łopatką i kiełbasą"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Kapustę kiszoną pokrój, włóż do rondla. Zalej zimną wodą (do poziomu kapusty). Zagotuj. Odcedź, zalej świeżą zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, mieszając.
Łopatkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Razem z łopatką dodaj do kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki grzybowe.
Gotuj ok. półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Można dodać do niego kilka suszonych, ugotowanych grzybów.
Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie