Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku gotuję bigos wigilijny i co roku moja córka pyta mnie, czy będę gotować bigos wigilijny. I co roku zabiera ze sobą mrożoną porcję, która czeka na nią w zamrażalniku. Sama kiedyś za nim nie przepadałam, ale z czasem smak się zmienił i też go lubię.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Grzyby moczymy w gotującej wodzie na noc
Następnego dnia kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym odcedzamy na durszlaku i przekładamy do garnka z powrotem.
Kapustę zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i zabieramy się za grzyby. Wylewamy ciemną wodę i myjemy dokładnie, po czym kroimy na kawałki do Również wrzucamy rodzynki, kroimy suszone śliwki, wyrzucamy owoce jałowca, ziele oraz liść laurowy.
Kapustę gotujemy na wolnym ogniu od momentu zagotowania w nowej wodzie przez co najmniej 2 godziny.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy w sporej ilości oleju, tak, aby cebula swobodnie się smażyła.
Dodajemy do bigosu. Na zdjęciu widać że woda jeszcze jest obecna, a więc bigos musi się jeszcze gotować. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchew.
Po 3 godzinach gotowania dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, majeranek, gałkę muszkatołową, przyprawę do bigosu, pieprz, i doprawiamy najpierw miodem, a potem cukrem, jeśli konieczne. Moja kapusta była gorzkawa, dlatego miodem i cukrem poprawiłam smak. Można dodać więcej oleju. Podajemy z chlebem lub ziemniakami w wigilię. Ja zawsze kładę na talerz obok karpia.