Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podejrzane u rodziny, tak mi smakowało że musiałam zrobić :) Wersja bez mięsa.
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 205
Składniki
Ziemniaki ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach - jak do placków. Można użyć maszynki, ja robiłam to ręcznie. Następnie wrzucamy na sitko i odcedzamy wodę. Na chwilę zostawiamy po czym odlewamy wodę i pozostały na dnie krochmal dodajemy do masy.
Jedną cebulę ścieramy na surowo na tarce (ja to robiłam na dużych oczkach) i dodajemy do ziemniaków.
Drugą cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem majeranku (ok. łyżeczkę) i kurkumy (ok pół łyżeczki).
Do masy ziemniaczanej dodajemy podsmażoną cebulkę, mus z dyni, jajka, mąkę ziemniaczaną i ryżową (lub inną, może być zwykła), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do naczynia do zapiekania lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wysmarowane tłuszczem i wysypane kasza manną ceramiczne naczynie) i na wierzch ścinamy nożem wiórki masła. Pieczemy ok 1 godziny w 180-190 stopniach.