Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
6 porcji po: 567 kcal, 42,3 g białka, 34,8 g tłuszczu, 303 mg cholesterolu, 4 g błonnika
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1087
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11211
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1087
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11211
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i dokładnie utłuc lub przepuścić przez praskę, a potem utrzeć, dodając mleko i szczypiorek oraz nieco soli i pieprzu. Śledzie oczyścić, zdjąć skórkę (jeśli nie są filetowane, wyjąć również kręgosłup).
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć warstwę ziemniaków, na nich śledzie, przykryć je drugą warstwą ziemniaków. wygładzić wierzch potrawy, poukładać grudki masła. Zapiekać 30 min w piekarniku o temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypać posiekaną natką