Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
intrygująca nazwa i intrygujący smak - słodycz bezy przełamana wiśniami, delikatnym smakiem prażonych migdałów i bitą śmietaną :) byc może pracowchłonne, ale warto! a na czym polega zemsta - teściowa nie wydrylowała dokładnie wiśni :)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
przygotowac ciasto z podanych składników tzn. wyrobic (bedzie kleic się do rąk, ale tak ma byc)
ciasto podzielic na 2 części: jedną częśc wyłożyc na blachę i piec ok 30 min w temp. 180-190 st;
przygotowac pianę z białek, drugą częśc ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.30-35 min w tem. 150-160 st
przygotowac galaretkę - rozpuścic galaretki w 2 szkl. wody, dodac sok z wiśni (oraz opcjonalnie 1 łyżeczkę żelatyny), odstawic do stężenia
na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłozyc wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki
ubic śmietanę dodając fixy i nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią ciasta (tą z bezą) i wstawic do lodówki - najlepiej na noc