Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytworny tort winogronowy"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7145
Polecam.
Odsłon: 1640
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7145
Polecam.
Odsłon: 1640
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami wsypując 1 cukier wanilinowy i 12,5 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z 2 dag kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Sypkie wsypywać porcjami do masy jajecznej.
Tortownicę wyłożyć pergaminem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i wystudzić. Następnie rozciąć na dwa blaty.
Winogrona oderwać od gałązek. Rozbić pozostałe 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 10 dag cukru i drugim cukrem wanilinowym. Ubijać mikserem 12-15 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.
Do masy żółtkowej dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać wino, wymieszać. Żelatynę, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jajeczno-winną. Wstawić do lodówki na 5-7 minut, aby krem zaczął tężeć.
Białka oraz 20 dag śmietany ubić na sztywno – osobno. Bitą śmietanę oraz pianę z białek połączyć z tężejącym kremem. Wmieszać winogrona. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy. Wylać na niego krem z winogronami. Przykryć drugim blatem.
Wstawić na 5 godzin do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Oprószyć kakao. Udekorować winogronami w cukrze i listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco