Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczny makowiec, tym razem jako drożdżowy wieniec makowy. Taka forma makowca będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole. Zapach Świąt unosi się już w całym domu, trwa odliczanie ...
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Do garnuszka wlać mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do miski lub misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, żółtka, wlać zaczyn drożdżowy i stopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dodać mleka lub mąki). Wyrabiam w robocie ok. 10 minut. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto, przykryć szczelnie folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h (ma podwoić swoją objętość).
Przygotować masę makową, czyli do gotowej masy dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić wzdłuż na trzy części. Na każdej rozsmarować masę makową, zwinąć w rolady, każdą roladę naciąć wzdłuż u góry. Końce rolad zczepić ze sobą i formować warkocz, zawinąć końcówki, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zwinąć w koło, wysmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni góra-dół przez 30-35 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzić na kratce, można polać lukrem lub polewą czekoladową. SMACZNEGO!!!