Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Walentynkowa szarlotka"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 224
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 169
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 224
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, ocet. Zagniatam ciasto, dzielę je na połowę. Jedną z połówek jeszcze raz dzielę na pół. Większą część ciasta wykładam na dno natłuszczonej formy w kształcie serca. Posypuję kaszą manną.
Na kaszę wykładam obrane i starte na tarce o dużych otworkach jabłka. Delikatnie posypuję je cynamonem i cukrem.
Do jednej z mniejszych części dokładam czerwony barwnik spożywczy. Dokładnie zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej barwy.
Zarówno czerwone, jak i jasne ciasto rozwałkowuję na dwa cienkie placki. Radełkiem wycinam długie paski i robię z nich kratkę na wierzchu ciasta. Szarlotkę piekę ok. 40 min w temp. 180 st. Studzę, wyjmuję z formy i posypuję cukrem pudrem.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina